Een B- automaat vervangen door C-automaat bij ledverlichting?
Een B-automaat vervangen door C-automaat bij led verlichting?
05 februari 2019 
2 min. leestijd

Een B-automaat vervangen door C-automaat bij led verlichting?

Bij de overgang van traditionele verlichting naar led verlichting komt meer kijken dan het wisselen van een lamp. Overigens kan dat wel, maar levert dat zelden de beste oplossing in levensduur, kwaliteit en overall: kosten. Een belangrijk punt bij led verlichting zijn de bijbehorende drivers, die hebben nogal eens hoge inschakelpieken. Dan komt de vraag: houden we de B-automaat, of niet?

De B-automaat is de standaard voor apparatuur met een lage inschakelstroom, zoals traditionele verlichting of verwarmingsapparatuur. De C-automaat wordt gebruikt voor apparatuur met hoge inschakelstromen, zoals motoren en computer apparatuur. Nu is led verlichting meer een computer geworden, door de volledig elektronische aansturing. Daar hoort een C-automaat bij, met een trage uitschakeling. Deze trage uitschakeling is nodig om niet te snel in te grijpen bij piekbelasting. Want;

B16 magneet automaat schakelt uit bij 80A, waar een C16 automaat 160A aankan. De inschakelpieken zijn dan bepalend, en dat komt bij de drivers vandaan.

De meeste Aziatische drivers zijn niet zo goed voor de B-automaten, ook van de bekende merken. Denk dan aan bijvoorbeeld Meanwell, LiFud of Boke. Drivers van bijvoorbeeld Tridonic of LCI zijn vaak beter. In de datasheets van de drivers kunnen we terugvinden wat de inschakelpieken zijn.

 Inschakelpiek driver
Afb: Inrush current bij de Meanwell CLP-100: 40A max

Zoals in de afbeelding te zien, de maximale inrush-current (inschakelstroom) is 40A. Een B16 automaat is dan al bij 2 drivers aan de maximale belasting. Ondanks dat dit een 100Watt driver is, zitten we met 200Watt al aan de maximale groepsbelasting. Een middel kan zijn om een C16 automaat te plaatsen, dan zitten we op 4 armaturen per groep.


Afb: Tridonic heeft, in tegenstelling tot Meanwell, een overzicht met groepsbelasting 

Als een C16 groep niet genoeg is, omdat er bijvoorbeeld meer armaturen op een groep zitten en er niet zo makkelijk een nieuwe installatie ligt, is er een alternatief. De inschakelstroombegrenzer. In het voorbeeld van Meanwell kunnen we een inschakelstroombegrenzer gebruiken op een B16 automaat. Dan hebben we van de inschakelpieken geen last meer, en kunnen we het maximale halen uit de groep met het plaatsen van armaturen. De inschakelpieken worden namelijk altijd gereduceerd naar 16A.

Over de schrijver
Harm is de oprichter van Sterk in Led en staat vanaf het begin aan het roer. Inmiddels werken we met 10 fulltime medewerkers om de mooiste verlichtingsprojecten in de industrie en logistiek te realiseren.