De kwaliteit van huismerk armaturen
Kwaliteit bij huismerk armaturen
13 mei 2018 
4 min. leestijd

Kwaliteit bij huismerk armaturen

Met de opkomst van led verlichting is er de afgelopen jaren veel veranderd in het speelveld. Grote merken als Philips en Osram hebben in toenemende maten concurrentie van nieuwkomers, zowel in de particuliere als zakelijke markt. In dit artikel vergelijken we het A-merk tegen het huismerk. We gaan dieper in op belangrijke aspecten waar met name de zakelijke gebruiker mee te maken krijgt.

Hoe vaak horen we niet dat het vroeger allemaal beter was? Voor mijn gevoel is anno 2018 merkentrouw lang niet zo groot als dat tien of twintig jaar geleden was. Ik acht mede het internet daar 'schuldig' aan. De markt is steeds transparanter geworden en de wereld steeds kleiner. Daardoor zijn er steeds meer merken gekomen, zowel van verlichting als bijvoorbeeld stofzuigers of airco’s.

Het is ook makkelijker geworden om een flex BV te starten, de verplichte inleg van 18K is er niet meer en persoonlijk risico is zo uitgesloten. Met een paar muisklikken is er online een bestelling gedaan, niveautje 'afhaal Chinees', en zes weken later staat er een zeecontainer met led verlichting op de stoep. In die tussentijd is er een draaiende webshop en kan de verkoop starten.

En de keurmerken dan? En de wettelijke verplichting voor elektronica? Simpel. Er is maar één verplichting, en dat is een CE keurmerk. En dát is volledige zelf-certificering. Alle normeringen zijn, zoals het woord dat al aangeeft, een norm en geen wetgeving. Kan dan iedereen zomaar iets op de markt brengen, en dat met een goed verhaal en mooie blauwe ogen verkopen? Ja. En het gebeurd. Ook in Nederland.

Dat is niet helemaal waar. Ook als de productie in China zit, kan daar nog wel een betere kwaliteitscontrole overheen gaan dan normaliter gebruikelijk is in China. Vaak zijn het ISO gecertificeerde fabrieken, met een Europese toezicht en een ontwikkelingstak in Europa. Dat in bijvoorbeeld Duitsland de R&D is en de productie in China gebeurd.

Echter niet alles wordt in China gemaakt. Er zijn nog steeds veel bedrijven die in Europa produceren, veel in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en het Tsjechië. Vaak zien we dat bekende merken de budget lijn in China assembleren, zoals de led lampen, en de armaturen uit Europa komen. En soms ook complete armaturen uit China, zoals de Coreline (Philips) of de Ledvance serie (Osram). Ik noem overigens deze twee merken, er zijn er talloze die een budgetlijn hebben óf dat dit andere bedrijven zijn die de merknaam mogen gebruiken. Het gaat ook niet om de merken, maar de manier van handelen.

Met het opzetten van een budget serie is het voor A-merken weer mogelijk om te concurreren met nieuwkomers op de markt. Is dat dan per definitie slecht? Nee, niet perse. Vaak kenmerkt dit in een lagere garantie, drie jaar in plaats van vijf, wat minder goede prestaties en wat lagere efficiency van de armaturen of lichtbronnen. En daar hoeft niet altijd iets mee te zijn. Alleen is het wel van belang dat men daar in het adviestraject rekening mee moet nemen. Als een klant een huurpand heeft, en daar na drie jaar weer weg wil is het wellicht een goede keuze voor een budgetlijn te gaan. Wil iemand voor 15 jaar geen gedonder hebben, is het wellicht beter om voor een premium oplossing te gaan met kwaliteitsproducten.

Eigenlijk is dat heel simpel. Een kwaliteitsproduct kenmerkt zich doordat het is getest door een onafhankelijke instantie, voorzien is van de juiste certificeringen en componenten en daarmee mag het ook best uit China komen. Wij werken met meerdere leveranciers in Nederland, die een link hebben met een fabriek in China. Alleen wordt alles wel getest, gecontroleerd en gecertificeerd door de juiste partijen.

Kwaliteit wordt aangegeven in een LB norm. Met een L70B50 is het de minst goede, een L90B10 de beste lamp. De L-waarde zegt iets over het behoud, namelijk de resterende lumenstroom na levensduur. De B-waarde zegt iets over het slechter presteren tot uitval aan toe.

Rekenvoorbeeld. Een lamp met 10.000lm output op L70B50 heeft:

Na L70 nog 7.000lm over, met een B50 = 3.500lm na einde levensduur als worst-case scenario. In vergelijking met de 10.000lm is dat een verlies van 65%. Dezelfde lamp heeft met een L90B10 slechts 19% verlies als worst-case scenario.

Wanneer is iets in China gemaakt en wanneer niet?

Het land van produceren zegt niet direct iets over de afkomst. De afkomst is het land waarin de laatste ingrijpende verandering is gedaan. Ik ken merken die uit meerdere landen de componenten importeren, dat in Nederland samenkomt tot één product en dat mag dan de naam dragen “Made In Holland”.

Als er twijfels zijn over armaturen, zijn er eenvoudige metingen die een indicatie geven over de kwaliteit. Wij beschikken over een spectrometer, die ontleed het volledige spectrum en geeft informatie over bijvoorbeeld kleurechtheid, blauwlicht en kleurwaardering. Bij twijfel meten wij armaturen na of deze voldoen aan de door de fabrikant opgegeven waarden. Vaak is dat goed, maar met name bij Chinese lampen zien wij grote foutmarges en verschillen. 

De juiste keuze begint bij het juiste advies. Wij doen dat naar eer en geweten en op onafhankelijke basis. Heb je andere wensen dan onze kwaliteitsnormen toestaan, dan verwijzen wij je graag door naar andere partners met andere kwaliteitsnormen. Mijn mening is dat kwaliteit eerst komt, maar zeker tegen een eerlijke prijs moet komen. Vaak is de kleine meerprijs voor een goed armatuur snel terugverdiend in een betere efficiency, of doordat we bijvoorbeeld minder armaturen kunnen gebruiken.

Over de schrijver
Harm is de oprichter van Sterk in Led en staat vanaf het begin aan het roer. Inmiddels werken we met 10 fulltime medewerkers om de mooiste verlichtingsprojecten in de industrie en logistiek te realiseren.