tl verlichting vervangen
Lichtlijnen, reviseren of vervangen
05 oktober 2015 
3 min. leestijd

Lichtlijnen, reviseren of vervangen

Een lichtlijn is de meest voorkomende soort verlichting in de industrie. Deze lichtlijnen bestaan veelal uit een aaneenschakeling van armaturen al dan niet op een railsysteem met kabeldoorvoer. Deze lijnen zijn voorzien van tl lampen, met bijbehorende spiegels om de lichtverdeling te optimaliseren.

Maar na vier jaar…

Na vier jaar is de gemiddelde tl verlichting aan vervanging toe. De lichtterugval is dan zo groot dat er niet meer aan de vereiste lichtopbrengst wordt voldaan, ondanks dat (een deel van) de tl lampen nog branden. Steeds vaker kiest men om deze lampen te vervangen voor led tubes, maar is dat wel altijd verstandig? Is een led tube altijd een goede oplossing, of moet er een revisie van de lijn plaatsvinden? Of is vervanging van de complete lijn nodig?

Revisie mogelijkheden

Als de verlichting wordt vervangen voor led, houd dan rekening met het extra gewicht van de led tubes. De led verlichting gaat gemiddeld vijf keer langer mee dan fluorescentie buis. Dat betekend een economische levensduur van 5 tot 8 jaar, afhankelijk van het aantal branduren. Zijn de fittingen nu matig, dan zijn deze in de loop van de jaren wellicht niet bestand tegen het forse gewicht van de led tubes. Dat brengt een verhoogd risico op vallende lampen met zich mee. En dat kan bij persoonlijk letsel aardig in de papieren lopen.

Oké, revisie. Maar wat is dat?

Bij een revisie vervangen we niet alleen de buizen, maar vervangen we de fittingen mee en controleren we de bedrading en (elektrische) voorschakel apparatuur. Desgewenst sluiten we deze buiten het circuit of vervangen we defecte exemplaren. De lijn zelf blijft, wordt schoongemaakt en voorzien van energiezuinige led tubes.

En de led tubes, hoe zit het daarmee?

Wij gebruiken uitsluitend led tubes van premium merken. En daar hebben we een goede reden voor! De gemiddelde led tube is van matige kwaliteit, zeker de grijze import vanuit Azië. Ook de premium merken als Osram en Philips hebben matige kwaliteit, herkenbaar aan de branduren. Vaak zijn deze lampen tot 30.000 uur en met twee of drie jaar garantie. Wij noemen dit de consumenten kwaliteit, leuk voor in je berging maar ongeschikt voor zware industrie en lange branduren.

Revisie met renovatie modules

De meeste fabrikanten gebruiken hun basis, de lijn met kabelgoot, al vele jaren. De meeste merken bieden dan ook de mogelijkheid om alleen het armatuur te vervangen en de lijn te behouden. Bij sommige fabrikanten is het vrij kostbaar en kan het voordeliger zijn om een nieuwe lijn via een specialist te bestellen. Dat heeft te maken dat grote fabrikanten, zoals Philips en Norton, een strikt groothandelsbeleid hebben. Andere merken, zoals Nordeon en Zumtobel, zijn voor ons directe inkoop kanalen. Het prijsverschil kan zo groot zijn, dat volledige vervanging goedkoper uitvalt!
Een van onze voorkeur leveranciers heeft een universele renovatie module. Zo kunnen we inmiddels voor Philips en Veko passende alternatieven leveren voor zeer concurrerende prijzen.

Kan revisie altijd?

Nee, niet altijd. Soms is de bedrijfssituatie dusdanig veranderd dat de lichtlijn niet correct gepositioneerd is of de normering voor de binnenverlichting in de loop der tijd is veranderd. Dan moet er een nieuw lichtplan worden gemaakt. Het blijft dus altijd maatwerk. Ook revisie. In sommige gevallen is de lichtlijn zo oud dat deze wel vervangen moet worden. Dan is het verstandig om een specialist in te schakelen.

Een nieuwe lichtlijn, maar welke?

In de Albert Heijn is andere verlichting aanwezig dan de Aldi. En met een reden, de Aldi voert een ander concept waarbij deze verlichting niet past. Dat de ene lichtlijn de andere niet is zal je niet verrassen. Maar wat past het beste bij jouw situatie?

Ook daarbij is advies van belang. Wij werken met meerdere leveranciers die voor vrijwel elke werkplek een oplossing hebben. Van eenvoudige “budget” lijn tot complexe lijn met geïntegreerd daglichtregeling, noodverlichting of vluchtweg verlichting.

Budget versie of slimme lichtlijn?

Een budget lichtlijn kenmerkt zich in aan/uit functionaliteit. Een slimme lichtlijn laat zich dimmen aan de hand van beweging, tijdklok of daglicht. Voordeel hiervan is dat de server ruimte het centrale aanstuur punt komt. Met een open software systeem kan de lijn geprogrammeerd worden, vanaf een laptop of pc. Er zijn ook mogelijkheden om met een iPad de verlichting te bedienen, sterker nog, wij verkopen tegenwoordig meer iPads dan lichtschakelaars.

Of simpel. Een nieuwe lichtlijn met aan/uit mogelijkheid en snelle terugverdientijd. Goede lichtopbrengst, EIA subsidie mogelijk en altijd inclusief 5 jaar garantie met mogelijkheden tot 10 jaar.

Wat doet Sterk In Led?

Die adviseert, monteert en onderhoud nieuwe en bestaande lichtlijnen. Het is de one-stop-shop voor verlichting. Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheden voor led lease, waarmee de nieuwe lichtlijn wordt betaald met de energiebesparing.

En misschien nog het mooiste, wij werken onafhankelijk. Zo ben je zeker van de juiste oplossing bij jouw bedrijf. Of het nu om revisie of vervanging van de lichtlijn gaat, om kleine of grote projecten, we get the job done.

Meer informatie?

Contact ons, mail naar info@sterkinled.nl of bel 0345-525829. Wij komen kijken op locatie en brengen een advies uit conform NEN-EN 12464, Arbo en bouwbesluit. Daarbij staan jouw wensen en eisen centraal.

Over de schrijver
Harm is de oprichter van Sterk in Led en staat vanaf het begin aan het roer. Inmiddels werken we met 10 fulltime medewerkers om de mooiste verlichtingsprojecten in de industrie en logistiek te realiseren.