Lichtmering NEN1891
Lichtmeting NEN1891
10 augustus 2016 
2 min. leestijd

Lichtmeting NEN1891

Vanaf september 2016 start Sterk in Led B.V. met het uitvoeren een lichtmeting zoals die bepaald zijn in de NEN:1891. Voornaamste reden is dat wij als onafhankelijke specialist de kwaliteit van nieuwe installaties willen waarborgen. Al geruime tijd zorgen zij voor lichtplannen die ook in de praktijk nagemeten kunnen worden, met de juiste berekeningsvlakken en meetrasters in het ontwerp.

Doel van de NEN:1891

In de bovenstaande norm staat beschreven hoe lichtmetingen uitgevoerd moeten worden. Dat zijn bepalingen in het meetraster als ook de apparatuur die vereist is. Sterk in Led gebruikt de uiterst nauwkeurige JETI Specbos 1201 VIS voor luminantie (cd/m2), illuminantie (LUX) en spectrale metingen.
Door op een vaste manier te meten en gegevens vast te leggen is er bij de oplevering van nieuwe installaties een nul-meting. Mocht er in de toekomst een probleem komen met de licht technische installatie, zoals een versnelde lichtterugval, dan kan men met de 0-meting en een recente meting aantonen dat de terugval buiten de normen van de fabrikant valt. Dan is de aanspraak op garantie een stuk eenvoudiger.

Wie bepaald of het nieuwe lichtplan voldoet?

Voor licht zijn er normen opgesteld in de NEN-EN 12464. Daarin staat bepaald hoeveel, hoe gelijkmatig en verblindend de verlichting mag zijn. Met de lichtmeting controleren we of de installatie aan deze eisen voldoet. Naast bovenstaande norm is er nog een programma van eisen van de eindgebruiker. Ook deze eisen zijn van belang bij de oplevering.

Blauw licht

Led is een blauw lichtstraler. Er is dan ook in alle led lichtbronnen een blauw licht aandeel aanwezig. Ook bij warm witte led lampen. Is de concentratie blauw licht te hoog dan kan dat oogklachten veroorzaken, met in het ergste geval permanente schade aan het netvlies (blindheid) tot gevolg.

Voor wie is deze meting bedoeld?

Het meten van de verlichting is veelal op vraag van de eindgebruiker, dan wel in het programma van eisen of bestek gevraagd en vereist. Het kan ook voorkomen dat de leverancier het aanbeveelt om bij toekomstige garantiekwesties bewijslast te overleggen van de verlichting op moment van oplevering.

Wanneer een lichtmeting?

Een lichtmeting doen we voornamelijk bij:

  • Bij klachten over de huidige verlichting (oog- en hoofdpijn, vermoeidheid, etc.);
  • Bij oplevering van nieuwe lichtinstallatie;
  • Bij controle van fabrikant gegevens;
  • Voor controle op blauw licht, CRI/CQS, binning en kleurtemperatuur controle;
  • Bij een arbeidsongeval waarbij de inspectie vermoed dat er nalatigheid is van de werkgever.

Meer informatie?

Voor meer informatie over verlichting is het e-book “Kwaliteitsbepaling op basis van kennis” en het white paper over led panelen gratis te downloaden. Voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden wat led voor jouw organisatie kan betekenen kun je Sterk in Led bereiken via 0345-525928, het contactformulier via de website of per mail aan info@sterkinled.nl.

Over de schrijver
Harm is de oprichter van Sterk in Led en staat vanaf het begin aan het roer. Inmiddels werken we met 10 fulltime medewerkers om de mooiste verlichtingsprojecten in de industrie en logistiek te realiseren.