Veko lichtlijn renovatie
Veko renovatie uitgelicht
12 augustus 2020 
1 min. leestijd

Veko renovatie uitgelicht

Renovatie 44.000m2 magazijn

In opdracht van Logicor, een van de drie grootste verhuurders van logistiek vastgoed ter wereld, heeft Sterk in Led de verlichting vervangen in het 44.000m2 grootte warehouse van Vonk en Co te Tiel. Het project is uitgevoerd met originele Veko lichtlijn armaturen en DALI sensoren van Tridonic. Er is daarbij een koppeling gemaakt met het KNX gebouwbeheer systeem zodat alles eenvoudig te bedienen is.

Door gebruik te maken van de sensoren, wordt alleen licht gemaakt op de plaatsen waar daadwerkelijk beweging is. Als er geen beweging is dimt de verlichting in die zone terug naar 10%. De besparing is daarmee wel gewaarborgd, het terug dimmen naar 10% heeft een besparing van 90% op de stroomkosten. Het dimmen brengt de veiligheid niet in het geding, er is altijd zicht op wat er in de loods gebeurd. Dimmen heeft daarom altijd de voorkeur boven helemaal uitschakelen.


De grootste besparing zit echter in de overgang naar led armaturen. De Veko lichtlijnen zijn uitstekend te renoveren, de kwaliteit van de aluminium draagrail is bijzonder hoog. Sterk in Led heeft een compleet, in 3D gesimuleerd lichtplan gemaakt. Omdat Sterk in Led zelf de acquisitie, lichtberekening en projectverantwoordelijkheid draagt is de inkoop scherper dan via de huisinstallateur. Daarbij telt ook de lage overheadkosten van Sterk in Led, waardoor de offerte fors lager was dan de overige aanbieders. Uiteraard heeft het project de 10 jaar garantie op armaturen en wisselkosten bij defect, zonder meerprijs. Een 24/7 storingsdienst staat paraat om service te verlenen waar nodig.

Het resultaat is een tevreden klant, die de investering in minder dan twee jaar terugverdient heeft. Dit komt mede door de 24 uur bezetting van het warehouse en het gebruik van de sensoren. In het lichtplan is de indeling van de armaturen opnieuw ingedeeld. Op de bestaande lijnen zijn nieuwe armaturen geplaatst die meer licht geven dan de oude TL armaturen. Er zijn in totaal ruim 600 armaturen minder nodig dan voorheen, en de armaturen die er zijn staan op een maximale intensiteit van 65%. Op deze intensiteit wordt er >150 lux gehaald in de paden en 300 lux bij de docks. Dit is om conform het programma van eisen en NEN-EN12464-1 een logistieke hal te verlichten.


Over de schrijver
Harm is de oprichter van Sterk in Led en staat vanaf het begin aan het roer. Inmiddels werken we met 10 fulltime medewerkers om de mooiste verlichtingsprojecten in de industrie en logistiek te realiseren.